zondag 24 februari 2013

Soort bij soort!



Deze week probeerden ook wij ons steentje bij te dragen voor een goed milieu.

Maandag kropen we in de huid van een echte speurneus. Met onze vuilniszak in de hand spoorden we al het afval op. We zochten het hele schooldomein af! Het resultaat was een goed gevulde zak en een propere school.

In de klas groeide onze nieuwsgierigheid. Wat zat er nou allemaal in de zak? Met z’n allen namen we een kijkje in het vuilnis: plastic flesjes, koekenpapieren, brikjes, een klokhuis, een stukje plakband, touwtjes, blaadjes, stokken, een vuile zakdoek,... Onze zoektocht had een schat aan materialen in de klas gebracht. Hoog tijd om al die spulletjes te sorteren.
In de blauwe vuilbak: flesjes, brikjes, blikjes,...
In de groene vuilbak: fruit- en koekafval, stokjes, blaadjes,...
In de zwarte vuilbak: yoghurtpotjes, rietjes, de vuile zakdoek, papieren van koekjes, plastic,...
In de gele vuilbak: papier en karton.

De juf vertelde ons dat de vuilnismannen de straat proper houden. Zij komen vuilniszakken ophalen, vegen het afval samen en rapen het op,... Ze las het prentenboekje: ‘De vuilnisman’ van Liesbeth Slegers voor. Wat waren we verbaasd! Iedereen had de vuilniswagen en de vuilnisman wel eens gezien maar we wisten niet dat de vuilnismannen zo hard moesten werken.

Aan de knutseltafel tekenden we een vuilnisman, vuilniswagen, vuilnisbakken,... De juf bundelde onze tekeningen tot een fantastisch boekje. Het boekje kunnen we lenen uit onze klasbibliotheek.

De blokkenhoek werd omgetoverd tot een ‘vuilnisbakfabriek’. We moesten een vuilbak proberen maken waar een vuilniszakje in kon. Enkele klasgenootjes gingen hier zo in op. Zij maakten zelfs een luikje waardoor je de vuilnisbak kon open- en dichtdoen.

Enkele klasgenootjes kozen voor een ander hoekje. Zij speelden met de vuilniswagen van playmobiel en haalden al het vuilnis op.

Tijdens de knutselles leerden we dat afval soms wordt gerecycleerd. We scheurden oud papier in kleine stukjes. Alle stukjes werden in een grote emmer water gelegd. Toen het papier goed week was, mixte de juf alles tot een papierbrij. Met een waterzeefje gingen we aan de slag... Al gauw hadden we mooi papier. 

Juf Stefanie kwam deze week op bezoek. Zij leerde ons dat de vuilnismannen vroeg moeten opstaan. Zij zijn namelijk al druk in de weer als wij nog in onze bedjes liggen. Ze blinddoekte ons. Op de tast zochten we een stukje afval in de voeldoos. Dit sorteerde we in de juiste vuilnisbak.




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.