zondag 3 februari 2013

Elmer, de kleurrijke lapjesolifant



De voorbije twee weken hebben we kennis gemaakt met een kleurrijke persoonlijkheid! Kan je raden welk dier ons 2 weken lang onderdompelde in zijn avonturen?
Hij is rood, wit, blauw, oranje,
in het rond
Pimpelpaars en roze
Kakelbond
Om te gillen van zijn billen
tot zijn slurf!

Elmer, de fleurige lapjesolifant, nam ons mee op reis doorheen verschillende prentenboeken.

Maandag vertelde de juf het verhaal ‘Elmer springt eruit!’ Elmer ging op bezoek bij allerlei dieren. Ze hadden allemaal prachtige talenten. De apen konden aan de takken slingeren. De giraf kon haar nek strekken. De krokodil kon heel veel spulletjes in zijn mond stoppen. Elmer werd steeds droeviger. Hoe hard hij ook probeerde om alle dieren te imiteren...het lukte niet! Plots bedacht Elmer een talent. Een talent dat geen enkel dier kon behalve hijzelf. Hij toonde zijn mooiste kleuren en liep trots het oerwoud in!

We bekeken de patronen van een giraf, een tijger,... Ook de vacht van de aap en de veren van de papegaai namen we onder de loep. We probeerden elke foto aan het juiste dier te linken. 

Aan de knutseltafel beplakten we een ballon met krantenpapier. De start van een prachtig olifantenmasker!

Elmer had donderdag belangrijk nieuws! Hij was de enige olifant in het oerwoud. Dit vond hij helemaal niet leuk. Hij besloot te verhuizen naar een plekje waar er heel veel olifanten wonen. Onderweg kwam hij een verliefde giraf tegen die graag bij zijn vriendinnetje wou wonen. Toen ze beiden goed op weg waren, kwamen ze een aap tegen. Aap durfde niet meer naar zijn boomhut want onder de boom woonde een gevaarlijke krokodil. Aap , Giraf en Elmer vervolgden hun reis naar een nieuwe woning. Plots kwamen ze een ongelukkige slang tegen. Haar holletje in de grond was zo donker! Dit vond ze helemaal niet fijn. Ze wou graag in een huisje wonen waar ze de zon kon zien. Ook slang besloot met de 3 vrienden mee te gaan. Uiteindelijk vonden ze allemaal een nieuwe woonplaats.

In de techniekles namen we het poppenhuis onder handen. We bedachten verschillende soorten meubels die aanwezig moesten zijn. Daarna gingen we op onderzoek uit. Door met materialen te experimenteren, constructies te bouwen en te evalueren werden meubels gemaakt. Deze meubels werden in het poppenhuis geplaatst.

Elmer houdt wel eens van een grapje. Naar aanleiding van het Carnavalsfeest schilderde hij alle olifanten. Alle olifanten zagen er hetzelfde uit. Ze hadden plots allemaal gele, groene, blauwe, roze, rode, paarse en oranje vierkanten op hun huid. De olifanten wisten niet meer wie Elmer was. Gelukkig had één slimme olifant het idee om een bad te nemen. Ze spoelden de verf weg en spoedig hadden alle olifanten hun grijze kleur terug. Ze keken rond maar Elmer was nog steeds nergens te bekennen. Wat hadden ze gedaan! Elmer had misschien zijn mooie kleuren weg geschrobd! Plots kwam Elmer tevoorschijn en... hij had nog steeds alle kleuren van de regenboog! Het was weer een ‘Elmergrapje’!

Op Carnaval deden wij net hetzelfde. De juf grimeerde ons gezicht en we trokken de gekste verkleedkleren aan. Voor 1 dag werden we iemand anders. 

De juf gaf ons de opdracht om onszelf te tekenen. Dit was helemaal niet moeilijk! We tekenden een gezicht, 2 oren, 2 ogen, een neus, haren, een mond, een buik, 2 armen, 2 handen, 10 vingers, 2 benen, 2 voeten en 10 tenen. Toen onze tekening af was, vroeg de juf  om het blad om te draaien. We mochten onszelf tekenen op Carnaval. Onze fantasie borrelde op. Sommigen tekenden een heks, prinses of piraat terwijl anderen een smurf tekenden. 

Toen de papier-maché droog was, versierden we het met onze lievelingskleuren. Het masker was klaar!

Deze week leerden we twee liedjes:
1.
Oli oli olifant!
Pas op ga maar aan de kant.
Want een olifant doet stamp, stamp, stamp
en zijn oren gaan van klap, klap, klap
en zijn slurf doet spetterspat!
Hij spuit je nat!

2.
Jongens, meisjes aan de kant
Daar komt mama olifant.
Grote poten, grote oren
en een lange slurf vanvoren.
Jongens, meisjes aan de kant
Daar komt mama olifant.

Jongens, meisjes aan de kant
Daar komt baby olifant.
Kleine poten, kleine oren
en een korte slurf vanvoren.
Jongens, meisjes aan de kant
Daar komt baby olifant.

Jongens, meisjes aan de kant
Daar komt papa olifant.
Grote poten, grote oren
en een lange slurf vanvoren.
Jongens, meisjes aan de kant
 Daar komt papa olifant.


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.