zondag 24 februari 2013

Dromen van ridders, prinsessen en draken...laat me nog niet ontwaken!



Een week lang dompelden we onszelf onder in de wonderlijke wereld van de ridders en prinsessen. De kleuters kozen zelf wat ze wouden weten en welke activiteiten zeker aan bod moesten komen. 

Maandag kropen we in de huid van ridder Lolbroek. De gekke ridder verveelde zich en zocht naar verschillende queesten. Hij wou een draak verslaan maar de gekke neusharen van de draak maakten hem aan het lachen Hij probeerde te vechten met een reus maar het kleine hoedje maakte hem aan het gieren. Hij redde een schaterlachende prinses uit de hoge toren en leefde nog giechelend en gelukkig. 

Na zo’n mooi verhaal kregen we allemaal zin in een verkleedpartij. Wat droeg een ridder? Welke kleren droegen prinsessen? We zochten het allemaal op. De jongens mochten 1 voor 1 een maliënkolder, een harnas en een helm aandoen terwijl de meisjes een echte prinsessenjurk mochten aantrekken.  

Aan de bevertafel sloegen we onze handen stevig in elkaar. Tijd om een echte ridderhelm te knutselen! We schilderden 2 bladeren grijs en toen het droog was knipten we het in lange slierten. De juf deed de rest!

Een prinses draagt natuurlijk geen helm! Tijd voor de meisjes om aan de slag te gaan. Met verf en penseel knutselden we een prachtige punthoed.

Dinsdag maakten we kennis met de ‘Ridderprinses’. Zij leerde ons dat niet alleen jongens ridders kunnen zijn. Meisjes kunnen dat even goed! De Ridderprinses versloeg de draak en redde alle jongens in haar klas. 

Woensdag speelden we een leuk spel in de turnzaal. De prinses was gevangen door de roofridder. Alle ridders deden hun best om de gemene ridder te pakken. Gelukkig waren we allemaal bij de pinken en al snel was de prinses gered.

Donderdag vertelde de juf het verhaal ‘De jacht op de nachtkus’. De kleine prins was doodongelukkig want hij was zomaar zijn nachtzoentje kwijt. Ridder Rik ging op zoek. Hij kwam allerlei boze dieren tegen: gevaarlijke wolven, uilen met scherpe nagels, grote beren en een hongerige draak. Ridder Rik versloeg hen allemaal en keerde met het nachtkusje terug naar de prins.
We bleven niet bij de pakken zitten maar gingen mee op zoektocht. We kregen allemaal een foto. Hierop stond een plaats waar Ridder Rik naartoe moest. We namen een kleine ridder vast en plaatsen die op het spelbord. Met onze havikogen keken we of de ridder juist stond. Al gauw hadden we de prinses gered en de schat gevonden. HOERA!

Vrijdagnamiddag had de juf een schatkaart gevonden. De schatkaart leidde naar een verborgen schat. We zochten overal! In de kasten, onder de stoelen, op de tafels, in de poppenhoek,... en daar stond het schatkistje. We konden onze nieuwsgierigheid niet bedwingen. Wat zat er in? Oooh! Het was een koekjesschat! Voor elke ridder en prinses zat er 1 prinsenkoek in. Mmmmm...smullen maar!

Deze week leerden we ook een echt 'ridderlied':
 Een ridder op een wild, wit paard zwaait gevaarlijk met zijn zwaard!
Hi - ha - ho gekke ridder op je paard.
Hi - ha - ho gekke ridder met je zwaard.
De ridder trekt een boze snuit. De prinses die lacht hem uit.

Hi - ha - ho gekke ridder op je paard.
Hi - ha - ho gekke ridder met je zwaard.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.