woensdag 13 maart 2013

Het huis van familie kniebel knabbel knuis!

Deze week mochten we op bezoek gaan in het huis van Familie Kniebel Knabbel Knuis. Ze leven in een groot appartement met verschillende etages. Om de zoveel dagen namen we een kijkje door de ramen. Wie woonde er? Welke gekke avonturen beleefden zij?

Maandag botsten we Wally Water tegen het lijf. Het waterflesje kreeg verre familie op bezoek. Hij was druk in de weer om alles te poetsen toen plots...tante Thee voor de deur stond. Ietsje later stond nonkel Soeptas ook in het huisje. Nonkel Soeptas maakte de hele tijd een irritant lawaai. De lepel tikte van de ene kant tegen de andere. Wally kon dat gauw oplossen door eens flink te roeren...maar nonkel Soeptas liep daarna in rondjes! Tsja! Even later mochten we kennismaken met zijn kleine zusje. Ze was in alle staten want er had iemand van haar gedronken. Grote broer Spuitwater kwam als laatste op het toneel. Hij  had teveel gesprongen en wat gebeurde er toen? PSSSSSST! Alles kledder nat!

Die dag mochten we allerlei gezonde drankjes proeven maar we hadden een probleem. De juf had enkel kleine flesjes mee. We zochten verschillende oplossingen zodat iedereen evenveel kon drinken. Geen gemakkelijke opgave maar het was de moeite zeker waard! Mmmm...heerlijke thee!

Dinsdag hoorden we allerlei geluiden in het huis. We namen een kijkje door het raam en wat zagen we daar? Adam Appel rende de trappen op en af. Hij was op zoek naar zijn vriendjes. Onderweg kwam hij allemaal groenten tegen. De prei met de weelderige haardos, de sniffende en snotterende ajuin, de rode tomaat die dacht dat hij blauw was,... Tenslotte zag Adam, Koen De Meloen! Koen moest snel naar de dokter want...er zat een mes door zijn schil. Even later kwam Adam Mevrouw druif tegen. Ze was op zoek naar haar druifjes, die overal op de grond lagen. Adam beleefde nog veel meer en zo leerden we veel soorten groenten en fruit kennen.

We verzamelden al ons fruit en bereidden een heerlijke fruitsla. We sneden het fruit in kleine stukjes en gooiden alles in een grote kom. Even roeren en wat sinaasappelsap erover gieten en klaar was kees.

In de namiddag mochten we samen met de juf fruit- en groentesap maken. We probeerden wortels en sinaasappels te persen met een handpers. Dit lukte niet zo goed. Het was tijd voor het grotere geschut! We namen de keukenrobot en sneden alles in kleine stukken. 1 voor 1 legden we ze in de keukenrobot. Enkele minuten later konden we proeven van een gezonde fruit- of groentendrankje.

Een volgende kijk in het huisje bracht ons bij Bert Boterham. Hij leerde ons over de bakker. De juf las ons het prentenboek ‘De Bakker’ van Liesbeth Slegers voor. 

Woensdag mochten we op bezoek bij een echte bakker. De bakkersvrouw gaf ons een fantastische rondleiding! We zagen een gigantische oven, een silo waar de bakker zijn bloem bewaarde, de broodvormen, de broodkarren, de mengkom,... We konden onze ogen niet geloven! Na een bezoek aan de bakkerij namen we een kijkje in de winkel. Samen met de juf kochten we een rozijnenbrood, een wit brood en een bruin brood. Proeven maar!

Na onze uitstap trokken we de schildersschortjes aan. We schilderden een bakker. We hadden extra aandacht voor het lichaam van de bakker, de kleren, de bakkersmuts en de geruite broek. Sommige klasgenootjes schilderden zelf een brood in de bakker zijn handen. 

In de hoekjes konden we aan de hand van stappenplannen brood kneden, croissants vouwen,...
De winkelhoek toverden we om tot een echte bakkerswinkel. We deden witte schortjes aan en stopten de bestellingen in echte broodzakken.
Met schopjes, broodvormpjes en taartvormen probeerden we 'zandtaarten' en 'zandbroden' te maken in de zandbak.
De boekenhoek werd verrijkt met mooie prentenboekjes rond het thema.

Tijdens ons bezoek aan het huis van Familie Kniebel Knabbel Knuis leerden we ook nog kennis maken met de ongezonde vriendjes, de vlees- en visproducten en natuurlijk de zuivelproducten.

Het versje van de week:
knor knor knor.
Wat is dat voor geluid?
Mijn buikje vraagt boterham, melk en fruit!
Mie ma moetsie.
Fie fa foetsie.
Uitje fluitje flop!
Eet en drink maar alles op.

Het liedje van de week:
De bakker, de bakker,
de bakker bakt het brood.
En eten wij dat lekker op
dan worden wij zo groot!

De bakker, de bakker,
de bakker doet zijn werk.
Hij bakt de broodjes bruin en wit 
en daarvan word je sterk!
BERESTERK!
 





























Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.