zaterdag 19 januari 2013

Geeuw, geeuw...dierenbos in de ban van de sneeuw!



Terwijl de vallende sneeuwvolkjes het landschap omtoveren tot een winterwonderland, leerden wij over de winter. Nu de dagen korter worden en meneer Vries zijn intrede doet, kruipen sommige diertjes in hun hol voor een lange winterslaap. 

Maandag trokken we op ontdekking uit. We zochten naar verschillende holletjes, donkere plaatsen, modderplassen en dergelijke. We vroegen ons af wie er hier zou kunnen slapen.
In de klas vertelde de juf het verhaal van Bentje en de bruine beer. Bentje was verdwaald in het bos en samen met de beer zochten ze naar haar huisje. Onderweg kwamen ze verschillende dieren tegen die zich klaar maakten voor een winterslaap. De kikker kroop in de modder. Vleermuis zocht de donkerste plaatsjes op en das? Die kroop in een holletje onder de grond. Ook de beer voelde zich al wat moe. Bentje deed haar uiterste best om de beer wakker te houden. Het mocht niet baten. Na enkele pogingen viel de beer toch in slaap. Bentje maakte een warm bedje van bladeren en takjes. Zo kreeg de beer geen koud.

Terwijl Beer een winterslaap hield, leerden wij een thematisch versje.
Beertje, beertje, gaap, gaap.
Beertje, beertje, slaap, slaap.
Kruip maar onder blaadjes.
Wordt lekker lui en loom.
Doe maar gauw je oogjes dicht
en droom een mooie droom.
We gaapten, dommelden in op de banken en snurkten heel luid! Wat gek zo’n winterslaap!

In de knutselhoek weefden we een warme vacht voor de beer. 

Maandag kriebelde de ontdekkingsdrang in onze grote en kleine tenen. De juf had namelijk ijsblokjes mee. We probeerden ijsblokjes te smelten in warm en koud water. We gleden de ijsblokjes over de tafel en strooiden er zout op. We gaven de ijsblokjes door en voelden hoe koud ze waren.
In de refter voerden we een smaakspelletje uit. We proefden verschillende soorten fruitsap: multivruchtensap, sinaasappelsap, appelsap, rode bessensap,... Nadien proefden we kleine ijsjes. Welke twee smaken waren dezelfde? Een leuke maar moeilijke opdracht!
Aan de knutseltafel prikten we op een prikmat het hoofd van een beer uit. Nadat de juf alle ‘prikwerkjes’ uitscheurde, schilderden we het in met ijsblokjes. 

Deze week leerden we ook wat warm was! Samen met een oma en de juf bereidden we een appeltaart . We aten deze warm op met...een bolletje vanilleijs natuurlijk! Zo proefden we het verschil tussen warm en koud.

Bij juffrouw Veerle mochten we verschillende oefeningen doen in de sneeuw. Sneeuw schoppen, sneeuw op je voet houden, sneeuwballen gooien, glijden in de sneeuw,... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.