zondag 30 september 2012

Bezoek van twee politieagenten


 Daar komt de politie aan.
Tududtudutudu.
Hoor je de sirene gaan?
Tududtudutudu.
Heel snel naar een ongeluk. 1,2,3,4 auto's stuk.
Tudutudutudu.

 Dinsdagvoormiddag werden we niet verrast door een sirene maar door geklop op de deur. 'Klop, klop, klop', klonk het. Wie klopte er zo hard op onze deur?
Nieuwsgierig verwelkomden we onze gasten; er stonden namelijk twee politieagenten voor onze klasdeur. Een leuke verrassing maar wat was de reden van hun bezoek?

De ene agente nam ons mee naar het parkeerterrein. Daar mochten we een kijkje nemen naar de politiewagen. Ze duidde de verschillende zwaailichten aan, liet de sirene horen en gaf ons de kans om de politiewagen vanbinnen te verkennen.

In de klas wachtte de andere agente ons op. Ze liet enkele kinderen een echt politie-uniform passen, leerde ons de politiesignalen in het verkeer, vertelde ons de taken van een agent en toonde ons alle voorwerpen aan de politieriem. Zo mochten we de handboeien vasthouden en een blik werpen op het pistool, de wapenstok en de spuitbus. 
Ze had ook een radio mee. Samen met een klasgenootje probeerde ze haar collega, op het parkeerterrein, op te roepen.
'Quinten voor Sofie.': klonk het.
Zou Sofie iets zeggen? Gespannen wachtten we af.
Krakend hoorden we: 'Sofie voor Quinten.'

Wat een pret hadden we. Het was een leerrijke ervaring voor de klasgroep. Hopelijk genieten jullie er ook van.

Nog enkele leuke reacties van de klasgenootjes:
- 'Heb jij ook een waterschieter?' vroeg een klasgenootje aan de agent. Hij wees enthousiast naar het pistool aan de riem.
- De politieagente vertelde ons dat volwassenen in een zakje moeten blazen wanneer er zich een ongeluk voordoet. Een kindje ging hier op in. 'Mijn papa die drinkt soms ook bier maar hij rijdt wel met de auto.'
- De politieagente gaf extra uitleg over de gordel. 'Soms komt mijn gordel los. Mijn papa maakt hem dan terug toe.'
- De agente had een kogel vast en vroeg ons wat ze uit haar pistool haalde. Enkele kinderen reageerden gretig: 'Daar zit vuur in!'
- De agente ging in de auto zitten. Ze wou de sirene laten horen maar het duurde iets langer dan verwacht. Alle kinderen stelden hetzelfde vast. 'Ik hoor niets, juf!' Plots galmde de sirene over het schooldomein. Alle kleuters sprongen een paar centimeters van de grond.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.