maandag 13 mei 2013

Mama's over de hele wereld!



De voorbije twee weken werden we bedolven onder brieven en verhalen van leeftijdsgenootjes over de hele wereld.

Maandag lag er een speciale bruine, verkreukelde brief in de klas. Op de envellope stond ‘Olive’. Olive is een meisje dat in de Centraal Afrikaanse Republiek woont.  Ze schreef ons dat ze samen met haar mama en haar babybroer naar de markt mocht gaan. Olive’s mama heeft geen kinderwagen. Daarom draagt ze de baby op haar rug.
De markt was een drukke plaats waar iedereen groenten, fruit en andere spullen kwam verkopen. Alle groenten lagen op de grond.
Thuis bereidde ze een lekkere maaltijd voor papa, haar zussen en broers. Ze aten samen uit 1 grote kom.

Het klonk allemaal heel raar. Hoog tijd dat we het probeerden. In doeken gewikkeld liepen we door de klas met een pop op onze rug. Samen met onze baby gingen we naar de Afrikaanse markt en kochten daar allerlei heerlijke en gezonde groenten. De marktkramer woog de groenten 1 voor 1.
Olive schreef soms heel moeilijke woorden. Woorden die we niet konden verstaan. Ze legde ons uit dat we elke ochtend ‘Edjambo’ moesten zeggen. Dat betekende ‘Goeiedag’. Elke ochtend zongen we het Afrikaanse liedje: Edjambo.

Donderdag lag er een nieuwe brief voor ons klaar. Deze keer had Maya een briefje geschreven. Ze schreef ons dat haar mama een hele dikke buik gekregen had. In die buik zat haar kleine broer. Nu lag mama in het ziekenhuis. Samen met papa mocht Maya op bezoek gaan bij haar mama. Kleine broer was net geboren. 

We schilderden een prachtige tekening van Maya’s mama. Eerst schilderden we een dikke buik, een hoofd, benen en armen. Daarna mochten we in de buik van mama een kleine baby schilderen. Het was moeilijk om zo’n klein kindje  te schilderen. 

Wat een waterpret hadden we in de waterbak. We vulden de papflessen helemaal op, goten ze leeg,...
Er lagen grote flessen, kleine flessen, dikke flessen en dunne flessen. Af en toe probeerde er iemand twee flesjes te zoeken waar evenveel water in kon. Wat een karwei! Soms liep het flesje over...
Donderdag en vrijdag kwam Meester Jonas op bezoek. Meester Jonas kwam twee dagen lang het reilen en zeilen van onze klas bekijken. Vrijdag speelde hij een spelletje met ons: ‘Zoek het juiste dier.’

Maandag kwam de postbode een derde brief in onze postbus stoppen. Bart had een heel speciaal verhaal voor ons in petto. Hij woonde in Kalken bij zijn twee lieve mama’s.  Dat vonden we wel wat bizar want Bart had een donkere huidskleur in tegenstelling tot zijn mama’s. In de brief legde Bart ons uit dat hij ‘geadopteerd’ was. De mama, die Bart in haar buik gedragen had,  woonde ergens in afrika maar hij wist niet precies waar. Dat vond hij ook helemaal niet erg want zijn mama kon niet voor hem zorgen in Afrika. Daarom mocht hij hier bij zijn twee nieuwe mama’s komen wonen. Bart was super trots.

Maandagnamiddag leerden we ordenen. We verzamelden de spulletjes van de ene mama en legde de voorwerpen van de andere mama op een ander hoopje. 

Dinsdag genoten we van het fantastische lenteweer door een fietsparcours af te leggen.




















































Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.